e okul
Novagra

Болести на очен капак

Болести на солзен систем

Болести на солзен систем

Затворени лакримални отвори Затворени изводни солзни каналчиња Перзистентна лакримална фистула Стеснување (стеноза) на солзните канали Здобиени заболувања Canaliculitis - воспаление на изводни солзни каналчиња, најчесто со делумн...
Ектропиум

Ектропиум

Ектропиум е пореметување на положбата на очниот капак кај кое работ на очниот капак е завртен на надвор во однос на отворот на капаците. Форми Спастичен - се јавува воглаво кај млади лица и деца поради спазам на орбикуларниот мускул, најчесто после воспл...
Ентропиум

Ентропиум

Eнтропиум претставува пореметување во положбата на очниот капак кога очниот капак е завртен навнатре во однос на отворот на капаците. Форми Спастичен - настанува после прекумерна контракција на орбикуларниот мускул, најчесто после воспалителни процеси...
Птоза

Птоза

Птоза означува паднат горен капак. Пациентите кои имаат птоза на едниот или на двата горни капаци неможат да ги подигнат докрај, обично заради повреда на мускулот кој го подига капакот. Засегнатиот капак може само дискретно да е паднат или напо...

e okul
Novagra