e okul
Novagra

Ектропиум

Ектропиум е пореметување на положбата на очниот капак кај кое работ на очниот капак е завртен на надвор во однос на отворот на капаците.

Форми

  • Спастичен – се јавува воглаво кај млади лица и деца поради спазам на орбикуларниот мускул, најчесто после восплителни процеси на сврзница (conjuctivitis) и роговица (keratitis).
  • Паралитичен – поради парализа на лицевиот нерв (n.facialis)
  • Сенилен – најчесто кај постари луѓе, проследен со атрофија на мускулите и кожата на очниот капак.
  • Цикатриелен – последица на разни повреди и формирање на лузни кои го влечат капакот надолу
  • Хирушкa со потполна реконструкција на очниот капак и враќање во негова првобитна состојба.
e okul
Novagra