e okul
Novagra

Болести на ретината

Дегенерација на макулата

Дегенерација на макулата

Дегенерација на макулата поврзана со возраста е најчестата причина за тешка неповратна загуба на видот кај луѓето над 60 годишна возраст во развиените земји. Макулата предтставува центар за јасен вид, една мала област во централната ретина, која н...
Дијабетна ретинопатија

Дијабетна ретинопатија

Дијабетичната ретинопатија (ДР) е сериозно очно заболување кое се јавува како компликација на дијабетот и промените се на ниво на очното дно. Пациентите со дијабет треба да се информирани за постоечките компликации од дијабетот (кои не се само очни) ...
Одлепување на ретина

Одлепување на ретина

Одлепување на ретина представува сериозна состојба која ако не биде третирана доведува до слепило на засегнатото око рано или покасно. Најчесто се појавува во средните години, но може да се појави и во било која возраст од животот. Доколку не се лекува по итна пост...
Слепило за бои

Слепило за бои

Нормалното око ги разликува 3-те основни бои и околу 150-180 дополнителни кои се добиваат со мешање на основните бои. Типови Има 2 типа слепило на бои- вродено и здобиено. Вроденото слепило на бои се нарекува дисхроматопсија. Се среќава доста често и с...

e okul
Novagra