e okul
Novagra

Рефрактивни аномалии

Астигматизам

Астигматизам

Астигматизам е рефракциска аномалија, при што зраците по прекршувањето во оптичкиот дел од окото, не се собираат во една точка од мрежницата и не се формира јасна слика на гледаните предмети. Најчесто причина за овој оптички недостаток на окото е неправилна...
Кератоконус

Кератоконус

Пред било каков преглед на пациентите со инструменти, дијагнозата на кератоконус започнува со проценка на офталмологот или оптометричарот базирана на медицинската историја, главните тешкотии и визуелните нарушувања кои ги наведува пациентот, семејната насл...
Ласерска корекција

Ласерска корекција

Хируршка корекција на миопија, хиперметропија и астигматизам вклучува ласерска хирургија со Еxcimer ласер или операција со вградување на леќа (имплантација на интраокуларни леќи). Која е оптимална интервенција за пациентот може да се каже само по преглед...
Миопија и хиперметропија

Миопија и хиперметропија

Луѓето со кратковидност не се во состојба да ги видат одалечените предмети. Аксијалната должина на окото кај миопи е подолга од нормалната. Фокусот на јасен вид паѓа во предниот дел на мрежницата (пред центарот за вид) со што далечните предмети се гледаат...

e okul
Novagra